Jedzenie w góry - co sprawdza się na górskim szlaku?

Karol Wiadomy 12/03/2022

Spis Treści

    Każdy, kto choć raz wybrał się na górską wyprawę, doskonale wie, jak ważne w jej trakcie jest odpowiednie odżywianie. Jednak na szlaku nie przygotujemy sobie tradycyjnego obiadu, a same kanapki z serem i szynką z pewnością nie zaspokoją naszego głodu, a także nie będą zbyt praktyczne, choćby przez zajmowanie wiele miejsca w plecaku. Jak zatem przygotować jedzenie na drogę? Zobacz, co jeść w górach, aby nie opaść z sił!

    Jedzenie w góry - dlaczego jest takie ważne?

    Przygotowanie odpowiedniego jedzenia w góry to jedna z podstaw każdej wyprawy, zarówno jednodniowego wypadu na często uczęszczane szlaki, jak i ekstremalnych wypraw na najwyższe szczyty. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że wybierając się w góry, musimy być przygotowani na znacznie większe zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu. Podczas gdy przeciętna osoba, zależnie od płci, wieku i trybu życia, potrzebuje w ciągu doby ok. 1800-2500 kcal, w czasie wyprawy w góry zapotrzebowanie wzrasta do co najmniej 4000 kcal, a przy szczególnie niskich temperaturach może stanowić nawet kilkukrotność naszych normalnych potrzeb. Dlatego produkty "light" zostawmy raczej na spacery po nizinach - jedzenie w góry ma nam dostarczyć jak najwięcej energii.

    jedzenie w góry

    Jedzenie w góry - kanapki tylko do szkoły?

    Jeżeli nie będziemy zdobywać górskich szczytów, a jedynie pokonywać turystyczne trasy, kanapki wcale nie są najgorszym pomysłem. Pamiętajmy jednak, by przygotować je tak, aby zawierały możliwie jak najwięcej składników odżywczych. Dlatego do tradycyjnej szynki czy sera dodajmy warzywa bogate w witaminy oraz makro- i mikroelementy, np. startą marchew, sałatę rzymską i czerwoną paprykę. Dobrym dodatkiem będzie też jajko, którego żółtko zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym niezwykle korzystną dla pracy naszego mózgu lecytynę. Zwróćmy uwagę również na chleb, który chcemy wykorzystać - zamiast zapychającego tostowego przygotujmy pieczywo pełnoziarniste. Oczywiście, zawsze odpowiednio zabezpieczajmy kanapki, np. umieszczając je w pudełkach śniadaniowych, aby na szlaku nie okazało się, że została z nich tylko papka!



    CZYTAJ TAKŻE:


    Liofilizaty - jedzenie w góry na każdą wyprawę

    Liofilizaty, czy inaczej żywność liofilizowana, wielu z nas kojarzą się z jedzeniem w proszku, czy nawet popularnymi chińskimi zupkami. Jednak takie postrzeganie zupełnie mija się z prawdą. Liofilizaty to pełnowartościowe posiłki bogate w składniki odżywcze, które poddane zostały procesowi suszenia sublimacyjnego, czyli właśnie liofilizacji. Z zamrożonych produktów usuwa się wodę, wywołując bezpośrednie przejście lodu w parę wodną (zjawisko sublimacji), dzięki czemu pożywienie nie tylko nie traci wartości odżywczych, lecz także doskonałego smaku. Wśród żywności liofilizowanej znajdziemy rozmaite opcje, np. strogonow, risotto czy schab w sosie koperkowym albo z zielonego pieprzu.

    Przygotowanie potrawy liofilizowanej do spożycia jest bardzo proste, wystarczy ją zalać na kilka minut odpowiednią ilością gorącej wody, a jeść ją można bezpośrednio z wygodnego opakowania - wystarczą jedynie sztućce turystyczne. Wrzątek gotujemy na kuchence turystycznej, można też przygotować go wcześniej, do termosu. Sporą przewagę nad potrawami przygotowanymi w domu liofilizaty zyskują też dzięki dokładnemu podaniu kaloryczności na opakowaniu - znacznie łatwiej będzie wyliczyć nam, ile jedzenia musimy zabrać.

    jedzenie w góry

    Przekąski - jedzenie w góry bez postojów

    Podczas dłuższych wypraw z pewnością będziemy musieli zatrzymać się od czasu do czasu na ciepły posiłek, rozstawić kuchenkę gazową, naczynia itp. Zajmuje to jednak dużo czasu i może kosztować nas sporo zachodu. Dlatego warto zaopatrzyć się również w wysokokaloryczne, a przy tym pełne składników odżywczych przekąski, idealne jako jedzenie w podróży. Bardzo dobrym wyborem będą batony energetyczne, przeznaczone właśnie na tego typu okazje.  

    Na krótszą wycieczkę w góry nie potrzebujemy całego plecaka żywności. Zwykle wystarczą kanapki i termos turystyczny z ciepłym obiadem. Jednak, gdy szykujemy jedzenie w góry na dłuższą wyprawę, musimy dobrze przemyśleć jego ilość, jakość i kaloryczność. W takiej sytuacji liofilizaty i batony energetyczne wydają się najlepszym rozwiązaniem. Ich bogatą ofertę znajdziecie na naszej stronie. Wybierz swoje ulubione i przygotuj się do podróży!

    Powiązane Wpisy

    Powiązane produkty