Jedzenie liofilizowane w górach – odpowiadamy, czym jest żywność liofilizowana, a także, na co zwracać uwagę podczas zakupu liofilizatów

Jedzenie liofilizowane w górach – odpowiadamy, czym jest żywność liofilizowana, a także, na co zwracać uwagę podczas zakupu liofilizatów

Spis Treści

    Długie wyprawy, a nawet jednodniowe wędrówki, to dla nas bardzo duży wydatek energetyczny, który musimy regularnie rekompensować odpowiednimi przekąskami i posiłkami. Gdy jesteśmy zmęczeni, najlepiej oczywiście smakuje ciepły posiłek, ale jak go szybko przygotować w trasie? Z pomocą przychodzą liofilizaty, które zajmują mało miejsca, zazwyczaj wymagają tylko zalania gorącą wodą i mogą naprawdę nieźle smakować. Czy jednak dania liofilizowane są zdrowe na dłuższą metę? Jaki rodzaj wybrać, by mieć zapas energii na dalszą drogę?

    - CZYTAJ TAKŻE -

    Liofilizaty a dania instant – podstawowe różnice

    Już na początku temat wymaga uściślenia – potocznie używane słowo „instant” wywodzi się od instantyzacji, czyli procesu, który ma na celu przetworzenie danej żywności. Działanie to polega na usunięciu wody, tak aby produkt w swojej finalnej postaci był gotowy na jak najszybsze przyjęcie jej ponownie, czyli był momentalnie gotowy do spożycia. Jedną z metod instantyzacji jest liofilizacja, a jej produkty to „liofilizaty”.

    Za przykład niech posłuży nam liofilizat polskiego producenta, marki Lyo Food – eko zupa gazpacho. Zanim produkt zagości na naszym outdoorowym talerzu (najprawdopodobniej będziemy go jeść wprost z opakowania), najpierw jego skład jest opracowywany w ścisłej konsultacji z dietetykiem. W tym wypadku składniki są pozyskiwane od lokalnych dostawców, dba się również o to, by zioła, czy przyprawy były sygnowane ekologicznym certyfikatem. Następnie posiłek zostaje przygotowany w restauracji i stamtąd trafia wprost do urządzenia zwanego liofilizatorem. Wewnątrz tej maszyny zachodzi szereg procesów fizykochemicznych, począwszy od zamrożenia dania, poprzez gwałtowne jego podgrzanie, tak aby zamarznięta ciecz wchodząca w skład naszego posiłku przeszła bezpośrednio w stan gazowy, czyli parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. Cały ten proces w największym możliwych skrócie można nazwać po prostu sublimacją. Oczywiście sublimacja sublimacji nie równa – w tym wypadku kluczowe jest przeprowadzenie sublimacji pod bardzo niskim ciśnieniem. Dokładniej omówię ten wątek w jednym z następnych akapitów.

    Podsumowując wychodzi na to, że żywność liofilizowana to jeden z rodzajów tzw. „dań instant”. No ale nie tak prędko. Prawdą jest, że liofilizaty to żywność podlegająca rodzajowi instantyzacji, czyli liofilizacji, ale w potocznym rozumieniu „dania instant” mają już inne znaczenie. Obecnie coraz częściej w sposób całkiem świadomy outdoorowi konsumenci rozróżniają posiłki zdatne do ekspresowego przyrządzenia na: żywność utrwaloną w procesie liofilizacji, czyli „żywność liofilizowaną” i tą która powstają w innych procesach (np. podczas suszenia rozpyłowego) czyli „dania instant”.

    „Instanty”, przez wynalazki typu „zupki chińskie” czy „gorące kubki”, zyskały wydźwięk pejoratywny i słusznie nie kojarzą się ze zdrowym posiłkiem, ponieważ w ich składzie lista utrwalaczy i konserwantów przyprawia o ból głowy. Podział na „liofilizaty” i „dania instant” teoretycznie nie jest do końca poprawny, ale bardzo nam ułatwia rozeznanie się w obrębie tych dwóch rodzajów produktów.

    jedzenie liofilizowane sklep

    Czy jedzenie liofilizowane jest zdrowe? Co z witaminami, mikroelementami i wartością odżywczą liofilizatów?

    Na to, czy jedzenie liofilizowane jest zdrowe wpływa sposób jego przygotowania przed sprzedażą. Wróćmy do wspomnianego Lyo Food. Podczas czytania składu gulaszu wieprzowego, nie trafimy na sztuczne konserwanty. Więc jeśli założymy, że dania domowe przygotowane bez sztucznych dodatków i półproduktów są zdrowe, to odpowiedź brzmi: TAK – dania liofilizowane są zdrowe.

    Do zachowania naturalnego składu liofilizatu przyczynia się proces jego utrwalania. Parowanie zamarzniętego rozpuszczalnika, o którym już wspominałem na początku, ma na celu osuszanie produktu i przygotowanie go do późniejszego szybkiego przyjęcia wody. Proces sublimacji zachodzi warunkach bardzo niskiego ciśnienia, dzięki czemu jej przebieg jest możliwy już temperaturze pokojowej, a nie w 100 stopniach Celsjusza. W ten sposób nie tylko zmniejsza się możliwość utraty cennych właściwości odżywczych i mineralnych poprzez działanie wysokiej temperatury, ale również blokuje się w znacznym stopniu procesy enzymatyczne i zachowuje pierwotny zapach i smak tych potraw. Dzięki takiemu zabiegowi dania liofilizowane mogą się pochwalić składem rodem z najzdrowszych przepisów naszych babć, mam czy sławnych dietetyków.

    Wartości odżywcze, bogactwo w witaminy oraz mikroelementy znajdujące się w liofilizacie zależą zatem tylko i wyłącznie od posiłku bazy, z którego powstało nasze danie. Dzięki takim właściwościom możemy być spokojni o odpowiednią suplementację podczas wypraw.

    czym jest żywność liofilizowana

    Informacja znajdująca się na odwrocie jednego z liofilizatów marki Їdlo.

    Waga i kaloryczność gotowego liofilizowanego dania obiadowego

    Dzięki usunięciu wody nawet do ~99% dostajemy niezwykle lekkie i zajmujące bardzo mało miejsca pełnowartościowe posiłki. Redukcja wagi zależy w dużym stopniu od składników naszego liofilizatu. Jako, że najwięcej wody w swojej objętości posiadają warzywa i owoce, to dania bazujące na takim składzie będą ważyły nawet 85% mniej niż w pełnej postaci, a dania bazujące na mięsie do 70% mniej. Najmniej zredukujemy wagę, bazując na posiłkach, w których głównym składnikiem będzie makaron, ryż, czy kasza – te produkty same w sobie posiadają mało wody.

    Zwracając uwagę na fakt, że dania liofilizowane są daniami sporządzonymi w restauracjach, a dzięki liofilizacji pozbawione są jedynie zbędnej wagi i objętości, ich kaloryczność jest na takim samym poziomie jak posiłek podany w lokalu gastronomicznym.

    W pełni wymiarowe, gotowe do sporządzenia dania obiadowe ważą mniej więcej 100 g, czyli tyle co średniej wielkości cytryna, dostarczając około 500 kalorii.

    - CZYTAJ TAKŻE -

    Dlaczego warto wybrać na wyprawę żywność liofilizowaną, a nie np. kanapki?

    Poza poruszonym wyżej stosunku wagi do kaloryczności żywności liofilizowanej, który jest już wystarczającym argumentem przemawiającym przeciw kanapkom, jest jeszcze kilka powodów dla których warto je mieć przy sobie, gdy wyruszamy na wyprawę.

    Podczas całodziennego wysiłku nasz organizm, by pracować na pełnych obrotach potrzebuje do normalnego funkcjonowania mikroelementów, witamin i źródła energii. Najlepszym ku temu sposobem jest zbilansowana dieta, która oferują pakiety dań liofilizowanych.
    Dzięki pomocy dietetyków oraz osób, dla których dom jest przystankiem w kolejnej wyprawie, mamy pewność, że liofilizaty zapewnią nam wszystko, co ważne dla naszego ciała. Bez względu na to, czy zamierzamy zdobyć Koronę Ziemi, czy też planujemy samotną przeprawę kajakiem przez ocean.

    Dla mnie najsilniejszym argumentem przemawiającym za szybkimi daniami liofilizowanymi jest aspekt morale, które budują. Kto po całodniowym trekkingu w ulewnym deszczu i perspektywie spędzenia kilku kolejnych nocy w terenie nie marzy o ciepłym posiłku, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut?

    Dodatkowo nie musimy też trzymać naszego jedzenia w szczególnych warunkach – nie ma ryzyka, że produkt się zepsuje.

    czy jedzenie liofilizowane jest zdrowe

    Jaki jest wybór posiłków u producentów liofilizatów, czy istnieje wegetariańska i wegańska żywność liofilizowana?

    Wybór produktów liofilizowanych jest naprawdę szeroki. Oferta trafia nie tylko w gusta smakowe, ale również te podyktowane filozofią życia.

    W sklepie Horyzont znajdziemy szeroki wybór potraw różnych producentów, m.in. polskiego Lyo Food, brytyjskiego Summit to Eat, czy ukraińskiego ЇDLO.

    Już ofercie tylko tych trzech marek znajdziemy wegetariańskie zupy krem, wegańskie makarony, typowo mięsne wysokokaloryczne dania oraz inne posiłki o transparentnym składzie z ekologicznym certyfikatem, które przy okazji wspierają lokalnych dostawców

    czym są Liofilizaty - promocja

    Trzy dania z kolekcji Lyo Food.

    Na co zwrócić uwagę, wybierają liofilizat na wyprawę?

    • Przy wyborze liofilizatu dla siebie, warto zwrócić uwagę na wartości odżywcze oraz wykorzystane składniki.
    • Spójrzmy na kaloryczność danego produktu. Choć w codziennym życiu większość z nas wybrałaby raczej dania „light”, na szlaku przyda nam się znacznie więcej energii.
    • Spójrzmy również na objętość. W podróż warto zabrać produkty o różnej gramaturze, zarówno na pełny obiad, jak i szybką przekąskę.
    • Liczy się też czas przygotowania posiłku – im krótszy, tym lepszy.
    • Warto zerknąć też na opakowanie, które musi być wygodne i bez zbyt wielu zagięć na spodzie, które mogłyby utrudniać wydobycie potrawy. Powinno również posiadać nacięcia na górze, aby łatwo można było je otworzyć.

    Smak liofilizatów - jakie są opinie turystów?

    Smak dań liofilizowanych nie różni się znacznie od potraw serwowanych w lokalach gastronomicznych czy w domu. Zawdzięczamy to szybkiemu pozbawieniu wody we względnie niskiej temperaturze. Dzięki specjalnej technologii, w zamkniętym opakowaniu dochodzi do pochłaniania tlenu, co sprawia, że aromat i smak potraw nie ulega wietrzeniu. Dzięki takiemu zabiegowi przez bardzo długi czas możemy cieszyć się zdatnością do spożycia. Według producenta Summit to Eat nawet do 7 lat.

    Dzięki tym wszystkim zaletom ciężko jest porównywać żywność liofilizowaną do innych produktów żywieniowych dostępnych na rynku. Wystarczy spojrzeć na liofilizaty Lyo Food, którego ambasadorami są takie postacie jak żeglarz Aleksander Doba, himalaiści Andrzej Bargiel, Adam Bielecki, Simone Moro oraz czołowe postacie biegów wysokogórskich i biegów ultra jak Kilian Jornet i Piotr Herzog. To tylko początek długiej listy zawodowców, które zaufały tego typu żywności.

    Sam byłem kiedyś sceptykiem, ale szybko uzależniłem się od wygody, i zapewniam, że kto raz spróbuje liofilizatów, pokocha je na zawsze. Dostajemy dosłownie restauracyjną jakość w każdym momencie, w każdym miejscu w zaledwie kilkanaście minut.

    W sklepie górskim e-Horyzont znajdziemy duży wybór tanich liofilizatów, które od czasu do czasu bywają jeszcze objęte promocją, dzięki czemu możemy zrobić zapasy w bardzo przystępnych cenach. Znajdź swój smak – mój to schab w sosie koperkowym.

    liofilizaty czy dania instant

    Warzywne chipotle serwowane przez Summit to Eat.

    Jak przygotować żywność liofilizowaną i ile to trwa?

    Przygotowywanie żywności liofilizowanej, jest niezwykle proste – wystarczy wyjąć ze środka pochłaniacz tlenu, a opakowanie z daniem zalać wrzątkiem. Do spożycia nie musimy posiadać dodatkowy naczyń. Potrawę możemy zjeść bezpośrednio z przystosowanego w tym celu opakowania. Czas oczekiwania włącznie zagotowaniem wody na kuchence turystycznej to około 15 minut. Musimy pamiętać tylko o sztućcach turystycznych!

    Szykujesz się na wyprawę? Zajrzyj na e-Horyzont.pl i poznaj szeroką ofertę liofilizatów!



    © Copyright 2020 by e-Horyzont. All Rights Reserved.