W jakie naczynia turystyczne na biwak i kemping warto się wyposażyć oraz na co zwrócić uwagę?

Alicja Narewska 23/04/2022

Spis Treści

    Biwakowanie to ulubiona forma spędzania czasu tych, którzy chcą być naprawdę blisko natury. Mowa tu zarówno o osobach które śpią pod namiotem ale i o tych, którzy wybrali dom na kółkach: kamper, vana albo bus. Tych odpoczywających stacjonarnie jak i backpackerów wyruszających na całodniową lub kilkudniową wyprawę. Wybór odpowiednich naczyń turystycznych zależy od aktywności w plenerze i planowanego budżetu. Samodzielne przygotowywanie posiłku pozwala dostarczyć sobie ciepłej strawy oraz oszczędzić na wydatkach w schronisku czy też restauracji. Aby jednak kuchnia polowa nam się udała, musimy zapanować nad kuchenną logistyką. O tym jakie naczynia biwakowe wybrać i dlaczego opowiem Wam w dalszej części artykułu. Zapraszam!

    Naczynia turystyczne – czym powinny się wyróżniać?

    Gotowanie w plenerze kojarzyć się nam może z dobrą, starą menażką harcerską. I choć w lekko ulepszonej formie można ją kupić do dzisiaj, warto pamiętać, że wybór, który oferują producenci tacy jak: Primus, Pinguin, Sea to Summit jest szeroki, a każdy może znaleźć coś dla siebie. Istnieje kilka rodzajów, a właściwe materiałów z których wykonane są naczynia na kemping, im jednak przyjrzymy się później. Zacznę od przedstawienia cech naczyń na biwak, którymi powinniśmy się kierować podczas wyboru, najważniejsze z nich to:

    • kompaktowość
    • niska waga
    • uniwersalność
    • odporność na wysokie temperatury
    • pojemność - objętość
    • możliwość chwytania ich
    • łatwość mycia
    • antypoślizgowość
    • wytrzymałość
    • cena dostosowana do oczekiwań
    • jakość wykonania

    Nie wszystkie cechy są jednak równie ważne. Wiele zależy od naszego budżetu oraz okoliczności w jakich będziemy korzystać z naczyń turystycznych. W przypadku campingu stacjonarnego, naczynia mogą być cięższe i może być ich więcej niż tych, które używać będziemy tworząc przenośną kuchnię na szlaku. W każdym jednak przypadku myślę, że warto postawić na kompromis i skupić się na naszych najważniejszych oczekiwaniach wobec sprzętu.

    naczynia turystyczne|Naczynia silikonowe i aluminiowe

    Jaki zestaw naczyń turystycznych warto skompletować?

    W skład naczyń turystycznych, mówiąc w dużym uogólnieniu wchodzi garnek, patelnia i kubek. Dzięki takiemu zestawowi jesteśmy w stanie zaspokoić większość naszych kuchennych potrzeb. Jednak kompletne wyposażenie naczyń turystycznych może być o wiele większe i prezentować się następująco:

    W przypadku tych pierwszych czterech czy pięciu pozycji mowa o naczyniach turystycznych odpornych na wyższą temperaturę: tytanowych, aluminiowych, ze stali nierdzewnej lub naczyniach kempingowych z melaminy. Na rynku można także znaleźć ciekawe modele mieszane np. garnek z dnem wykonanym z aluminium i składaną w harmonijkę, silikonową górą. W związku z tym, że naczynia te się szybko nagrzewają, warto zwrócić uwagę na mocne zaczepy i wygodne składane uchwyty bądź dołączony chwytak. Pozostałe z wymienionych akcesoriów i naczyń kempingowych mogą być wykonane z silikonu, bambusa, plastiku, polipropylenu itp. - tych nie będziemy używali bezpośrednio na kuchence gazowej, dobrze gdyby stanowiły najlżejszą część mobilnej kuchni. Zestaw naczyń biwakowych można kupować stopniowo uzupełniając go o kolejne jego elementy lub jednorazowo u jednego producenta. Ta druga opcja jest o tyle lepsza, że umożliwia umieszczenie garnków turystycznych jeden w drugim i np. schowanie w nich kartusz gazowypalnik. To rozwiązanie docenią Ci, którzy kuchnię polową noszą na plecach, ale i Ci, którzy cenią sobie porządek i organizację. Wybierając sprzęt różnych producentów, możemy lepiej dostosować go do swoich potrzeb ale i mieć problem z dobraniem ich pod względem kompatybilności podczas składania.

    naczynia turystyczne 5|Naczynia aluminiowe

    Jakie są rodzaje dostępnych naczyń turystycznych?

    Wiemy już jakich naczyń możemy potrzebować, jednak poza ich zastosowaniem i cechami, kluczowy jest materiał, z których zostały zrobione. To kryterium odpowiadać będzie za cenę, kompaktowość i wagę naszego sprzętu. Jak już wspominałam, na rynku najczęściej spotykanymi tworzywami do produkcji naczyń biwakowych są: anodowane (anodyzowane) aluminium, stal, tytan, a od niedawna także silikon.
    Porównajmy ich zalety i wady:

    Klasyczny garnek i patelnia z domu

    Zalety

    Wady

    • oszczędność pieniędzy
    • brak kompatybilności
    • waga
    • długi czas nagrzewania się
    • wystające elementy: uchwyty, rączki

    Aluminium (anodowane / anodyzowane)

    Zalety

    Wady

    • lekkość
    • niska cena
    • małe zużycie gazu
    • w kontakcie ze słoną i kwaśną żywnością może wytwarzać szkodliwe dla zdrowia związki (glin)
    • delikatna powłoka której nie można uszkodzić
    • może się odkształcać
    • możliwy metaliczny posmak
    • szybkie tracenie ciepła

    Stal nierdzewna

    Zalety

    Wady

    • duża wytrzymałość powłoki
    • wolna utrata ciepła
    • cena ze średniej półki
    • brak metalicznego posmaku
    • waga
    • wolne nagrzewanie się
    • duże zużycie gazu

    Tytan

    Zalety

    Wady

    • bardzo niska waga
    • szybkie nagrzewanie się
    • małe zużycie gazu
    • mała podatność na odkształcenia się
    • odporność na korozję
    • brak metalicznego posmaku
    • wysoka cena
    • szybka utrata ciepła

    Silikon

    Zalety

    Wady

    • kompresja: złożenie naczyń w harmonijkę
    • lekkość
    • wysoka cena
    • trudniejsze utrzymanie higieny
    • szybkie tracenie ciepła

    Pełną ofertę naczyń i akcesoriów turystycznych do gotowania znajdziecie w sklepie e-Horyzont, w dziale KUCHNIA TURYSTYCZNA.



    CZYTAJ TAKŻE:


    Jak działają zintegrowane systemy do gotowania?

    Zintegrowane systemy do gotowania wykorzystywane są zazwyczaj w naczyniach przeznaczonych na wyprawy w najbardziej ekstremalnych - mroźnych i wietrznych warunkach. W skład takiego sprzętu wchodzi zazwyczaj specjalnie skonstruowana kuchenka gazowa, która może być zespolona z naczyniem w którego dnie znajduje się radiator. Radiator - jest to promiennik który dzięki specjalnemu kształtowi kumuluje temperaturę przekazywaną przez palnik. Dzięki radiatorowi proces gotowania staje się szybszy i pozwala: zmniejszyć nawet do 25% zużycia gazu poprzez koncentrację płomienia oraz 2, 3 - krotnie skrócić czas gotowania wody. Niewątpliwą zaletą takiego rozwiązania jest posiadanie uniwersalnego i oszczędnego w czas naczynia, które nie zawiedzie w żadnych okolicznościach. Kolejną - łatwość obsługi, taki zestaw może być używany nawet podczas biwaku w ścianie, podczas wspinaczki wielowyciagowej.
    Zintegrowane naczynia turystyczne nie są jednak bez wad, są cięższe od standardowych kuchenek gazowych i naczyń, nie należą również do najtańszych, ich cena może wahać się między 300 a 800 złotych, a często oznacza nabycie jednego, dwóch naczyń. Czołowymi producentami zintegrowanych systemów do gotowania są: JetBoil, MSR, Robens, Coleman, Kovea, Primus, Optimus oraz czeski Pinguin.

    naczynia turystyczne|Zestaw zintegrowany PrimuLite Stove System szwedzkiej firmy Primus

    Polecane przepisy na dania w naczyniach turystycznych

    Gotowanie w terenie powinno być łatwe, szybkie i przyjemne. Oczywiście na pewno są tacy, którzy kochają gotować i pozwolą sobie na większe szaleństwa w kuchni plenerowej, są też tacy, którzy wybiorą najłatwiejszą opcję: zupkę chińską czy dania ze słoików i puszek. Mam nadzieję, że moje propozycje trafią do jednej i drugiej grupy, ale przede wszystkim udowodnią, że na kampingu czy szlaku można przygotować smaczne, tanie i szybkie dania. Poniżej przygotowałam propozycję przepisów na plenerowe śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację dla dwóch osób:

    Śniadanie w plenerze: Owsianka

    • szklanka płatków górskich
    • 350 ml wody
    • cukier trzcinowy
    • zebrane owoce: maliny, jagody lub jabłko, banan
    • garść orzechów: laskowe, migdały, włoskie, nerkowce, pestki dyni
    • suszona żurawina

    Płatki górskie z dodatkiem cukru wrzucamy do gotującej się wody, co jakiś czas mieszamy do czasu odparowania nadmiaru wody. W ostatniej minucie wrzucamy poszatkowane owoce. Przełożyć do miski, przyozdobić orzechami i suszonymi owocami.

    Cena porcji: ok. 2 zł

    Obiad w plenerze: Makaron ryżowy z sosem pomidorowym

    • makaron ryżowy, mogą być też kopytka, ryż
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • olej
    • pomidory w kostce
    • opcjonalnie boczek
    • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, cukier

    Wybrałam makaron ryżowy, bo jest super lekki i robi się dwie minuty, świetnie sprawdzą się także gotowe kopytka lub ryż, ale ten gotować się będzie jak dla mnie - za długo. Na patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę (na łyżce oleju, chyba, że boczek jest tłusty), po wytopieniu tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory w kostce (z opakowania/puszki) i przyprawy. Po zagotowaniu ściągamy z ognia. W garnku wstawiamy posoloną wodę, po zagotowaniu wrzucamy połowę makaronu. Po 2 minutach jest gotowy i można go odcedzić. Do ciepłego makaronu dodajemy zawartość patelni i podgrzewamy jeszcze niecałą minutę.

    Cena porcji: ok. 7 zł

    Deser w plenerze: Kopytka na słodko

    • gotowe kopytka np. z Lidla
    • mała osełka
    • bułka tarta
    • dżem np. truskawkowy

    W garnku gotujemy osoloną wodę na gotowe kopytka (przez cały dzień w plecaku nie powinno im się nic stać). Wrzucamy kopytka do wody zgodnie z wytycznymi producenta - na około 2 minuty od czasu wypłynięcia, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy pół osełki, dosypujemy bułkę tartą. Gotową zasmażką polewamy kopytka. Całość przekładamy do miseczek, dodajemy po 2 łyżki dżemu, który przyda się np. jutro na śniadanie.

    Cena porcji: ok. 6 zł

    Kolacja w plenerze: Zupa pokrzywowa / szczawiowa

    • suszone warzywa tj. jarzynka
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • zerwana pokrzywa
    • kasza kuskus
    • kostka rosołowa
    • olej
    • majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, imbir

    Pokrzywę lub szczaw zbieramy, a następnie płuczemy lub pozostawiamy do krótkiego namoczenia. W garnku gotujemy wodę z przyprawami, kostką rosołową i suszoną jarzynką. Zdejmujemy z ognia. Lekko przesuszone zioła kroimy na cienkie paski. W drugim garnku podsmażamy cebulę, a następnie czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy posiekane zioła. Dla lepszego smaku można dodać 2 łyżki masła. Całość zalewamy przygotowanym bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Na koniec wsypujemy szklankę kuskusu i gotujemy jeszcze 2 minuty.

    Cena porcji: ok 2 zł

    Jak widzicie, za 17 złotych można uzyskać całodniowe, czterodaniowe menu, pamiętając, że dużo półproduktów nam jeszcze zostanie. W schronisku próżno szukać chociażby samego obiadu w tej cenie.

    Potrawy liofilizowane i dania turystyczne gotowe

    Dla tych, którzy nie przepadają za gotowaniem, a nie chcą jeść zupek chińskich i tablicy Mendelejewa z dań paczkowanych typu puree lub spaghetti, istnieje alternatywa w postaci pełnowartościowej żywności liofilizowanej. Dania liofilizowane powstają poprzez proces odwodnienia (liofilizacji) wcześniej zamrożonej gotowej potrawy. Aby przygotować ją do spożycia, wystarczy zalać porcję odpowiednia ilością gorącej wody i poczekać kilka minut.

    naczynia turystyczne 6|Liofilizaty polskiej firmy LyoFood

    Alternatywą dla liofilizatów są coraz bardziej popularne dania gotowe, których nie trzeba zalewać wrzątkiem - wystarczy je podgrzać, niektóre zaś można nawet spożywać na zimno. Ich zaletą jest większa prostota przyrządzania, wadą - większa waga oraz krótszy od potraw liofilizowanych okres przydatności do spożycia. Z reguły wynosi on ok. 2-3 lata, natomiast liofilizaty mają okres ważności do 5 lat od daty produkcji.

    Mimo, że producenci (Summit to Eat, Lyofood, Adventure Menu) prześcigają się w wymyślnych daniach - śniadaniach, obiadach, deserach czy innych przekąskach, to ich cena stale utrzymuje się na stosunkowo wysokim poziomie. Za porcję jednego dania trzeba zapłacić około 20-40 złotych, dlatego uważam je osobiście za wybór, który warto dokonać przede wszystkim na wielodniowe wędrówki z utrudnionym dostępem do aprowizacji, np. trekking po ukraińskich Karpatach.

    Bogatą ofertę dań potraw turystycznych znajdziecie w naszym sklepie internetowym, w dziale ŻYWNOŚĆ TURYSTYCZNA. Oprócz wspomnianych tu liofilizatów i dań gotowych oferujemy w nim także batony energetyczneprzekąski.

    naczynia turystyczne 1

    Rozpoczynając swoją przygodę w kuchni plenerowej musimy zacząć od określenia swojej aktywności i oczekiwań. Inne naczynia turystyczne wybierzemy jeśli planujemy gotować pod namiotem na campingu, a inne spakujemy do plecaka na kilkudniową lub dłuższą wędrówkę. Nasze menu także nie musi być nudne i zbyt oczywiste. Nie jesteśmy skazani na zupki chińskie, fasolkę i herbatę. W szybki sposób i przy dużej oszczędności można przygotować ciekawe, pełnowartościowe dania, które będą wsparciem dla naszego organizmu podczas aktywności outdoorowych. Mam nadzieję, że moje wskazówki będą przydatne podczas kompletowania swoich naczyń biwakowych.

    Smacznego!

    Powiązane Wpisy

    Powiązane produkty