W jakie naczynia turystyczne biwakowe warto się wyposażyć oraz na co zwrócić uwagę?

W jakie naczynia turystyczne biwakowe warto się wyposażyć oraz na co zwrócić uwagę?

Spis Treści

    Biwakowanie to ulubiona forma spędzania czasu tych, którzy chcą być naprawdę blisko natury. Mowa tu zarówno o osobach które śpią pod namiotem ale i o tych, którzy wybrali dom na kółkach: kamper, vana albo bus. Tych odpoczywających stacjonarnie jak i backpackerów wyruszających na całodniową lub kilkudniową wyprawę. Wybór odpowiednich naczyń turystycznych zależy od aktywności w plenerze i planowanego budżetu. Samodzielne przygotowywanie posiłku pozwala dostarczyć sobie ciepłej strawy oraz oszczędzić na wydatkach w schronisku czy też restauracji. Aby jednak kuchnia polowa nam się udała, musimy zapanować nad kuchenną logistyką. O tym jakie naczynia biwakowe wybrać i dlaczego opowiem Wam w dalszej części artykułu. Zapraszam!

    - CZYTAJ TAKŻE -

    jedzenie na szlaku

    Naczynia turystyczne – czym powinny się wyróżniać?

    Gotowanie w plenerze kojarzyć się nam może z dobrą, starą menażką harcerską. I choć w lekko ulepszonej formie można ją kupić do dzisiaj, warto pamiętać, że wybór, który oferują producenci tacy jak: Primus, Pinguin, Sea to Summit jest szeroki, a każdy może znaleźć coś dla siebie. Istnieje kilka rodzajów, a właściwe materiałów z których wykonane są naczynia na kemping, im jednak przyjrzymy się później. Zacznę od przedstawienia cech naczyń na biwak, którymi powinniśmy się kierować podczas wyboru, najważniejsze z nich to:

    • kompaktowość
    • niska waga
    • uniwersalność
    • odporność na wysokie temperatury
    • pojemność - objętość
    • możliwość chwytania ich
    • łatwość mycia
    • antypoślizgowość
    • wytrzymałość
    • cena dostosowana do oczekiwań
    • jakość wykonania

    Nie wszystkie cechy są jednak równie ważne. Wiele zależy od naszego budżetu oraz okoliczności w jakich będziemy korzystać z naczyń turystycznych. W przypadku campingu stacjonarnego, naczynia mogą być cięższe i może być ich więcej niż tych, które używać będziemy tworząc przenośną kuchnię na szlaku. W każdym jednak przypadku myślę, że warto postawić na kompromis i skupić się na naszych najważniejszych oczekiwaniach wobec sprzętu.

    posiłek turysty

    Jaki zestaw naczyń turystycznych warto skompletować?

    W skład naczyń turystycznych, mówiąc w dużym uogólnieniu wchodzi garnek, patelnia i kubek. Dzięki takiemu zestawowi jesteśmy w stanie zaspokoić większość naszych kuchennych potrzeb. Jednak kompletne wyposażenie naczyń turystycznych może być o wiele większe i prezentować się następująco:

    W przypadku tych pierwszych czterech czy pięciu pozycji mowa o naczyniach turystycznych odpornych na ciepłą temperaturę: tytanowych, aluminiowych, ze stali nierdzewnej lub naczyniach kempingowych z melaminy. Na rynku można także znaleźć ciekawe modele mieszane np. garnek z dnem wykonanym z aluminium i składaną w harmonijkę, silikonową górą. W związku z tym, że naczynia te się szybko nagrzewają, warto zwrócić uwagę na mocne zaczepy i wygodne składane uchwyty bądź dołączony chwytak. Pozostałe z wymienionych akcesoriów i naczyń kempingowych mogą być wykonane z silikonu, bambusa, plastiku, polipropylenu itp. - tych nie będziemy używali bezpośrednio na kuchence gazowej, dobrze gdyby stanowiły najlżejszą część mobilnej kuchni. Zestaw naczyń biwakowych można kupować stopniowo uzupełniając go o kolejne jego elementy lub jednorazowo u jednego producenta. Ta druga opcja jest o tyle lepsza, że umożliwia umieszczenie garnków turystycznych jeden w drugim i np. schowanie w nich kartusz gazowy i palnik. To rozwiązanie docenią Ci, którzy kuchnię polową noszą na plecach, ale i Ci, którzy cenią sobie porządek i organizację. Wybierając sprzęt różnych producentów, możemy lepiej dostosować go do swoich potrzeb ale i mieć problem z dobraniem ich pod względem kompatybilności podczas składania.

    kuchnia w fiordach

    Jakie są rodzaje dostępnych naczyń turystycznych?

    Wiemy już jakich naczyń możemy potrzebować, jednak poza ich zastosowaniem i cechami, kluczowy jest materiał z których zostały zrobione. To kryterium odpowiadać będzie za cenę, kompaktowość i wagę naszego sprzętu. Jak już wspominałam, na rynku najczęściej spotykanymi tworzywami do produkcji naczyń biwakowych są: anodowane (anodyzowane) aluminium, stal, tytan, a od niedawna także silikon. Porównajmy ich zalety i wady:

    Klasyczny garnek i patelnia z domu

    Zalety Wady
    • oszczędność pieniędzy
    • brak kompatybilności
    • waga
    • długi czas nagrzewania się
    • wystające elementy: uchwyty, rączki

    Aluminium (anodowane / anodyzowane)

    Zalety Wady
    • lekkość
    • niska cena
    • małe zużycie gazu
    • w kontakcie ze słoną i kwaśną żywnością może wytwarzać szkodliwe dla zdrowia związki (glin)
    • delikatna powłoka której nie można uszkodzić
    • może się odkształcać
    • możliwy metaliczny posmak
    • szybkie tracenie ciepła

    Stal nierdzewna

    Zalety Wady
    • duża wytrzymałość powłoki
    • wolna utrata ciepła
    • cena ze średniej półki
    • brak metalicznego posmaku
    • waga
    • wolne nagrzewanie się
    • duże zużycie gazu

    Tytan

    Zalety Wady
    • bardzo niska waga
    • szybkie nagrzewanie się
    • małe zużycie gazu
    • mała podatność na odkształcenia się
    • odporność na korozję
    • brak metalicznego posmaku
    • wysoka cena
    • szybka utrata ciepła

    Silikon

    Zalety Wady
    • kompresja: złożenie naczyń w harmonijkę
    • lekkość
    • wysoka cena
    • trudniejsze utrzymanie higieny
    • szybkie tracenie ciepła

    Pełną ofertę naczyń i akcesoriów turystycznych do gotowania znajdziemy w sklepie e-Horyzont, w dziale gotowanie.

    naczynia na biwak

    Jak działają zintegrowane systemy do gotowania?

    Zintegrowane systemy do gotowania wykorzystywane są zazwyczaj w naczyniach przeznaczonych na wyprawy w najbardziej ekstremalnych - mroźnych i wietrznych warunkach. W skład takiego sprzętu wchodzi zazwyczaj specjalnie skonstruowana kuchenka gazowa, która może być zespolona z naczyniem w którego dnie znajduje się radiator. Radiator - jest to promiennik który dzięki specjalnemu kształtowi kumuluje temperaturę przekazywaną przez palnik. Dzięki radiatorowi proces gotowania staje się szybszy i pozwala: zmniejszyć nawet do 25% zużycia gazu poprzez koncentrację płomienia oraz 2, 3 - krotnie skrócić czas gotowania wody. Niewątpliwą zaletą takiego rozwiązania jest posiadanie uniwersalnego i oszczędnego w czas naczynia, które nie zawiedzie w żadnych okolicznościach. Zintegrowane naczynia turystyczne nie są jednak bez wad, są cięższe od standardowych kuchenek gazowych i naczyń, nie należą również do najtańszych, ich cena może wahać się między 300 a 800 złotych, a często oznacza nabycie jednego, dwóch naczyń. Czołowymi producentami zintegrowanych systemów do gotowania są: JetBoil, MSR, Robens, Coleman, Kovea, Primus oraz czeski Pinguin.
    Za przykład takiej zintegrowanej kuchenki może posłużyć zestaw LITE PLUS, prod. szwedzkiej firmy Primus:

    zestaw LITE PLUS, prod. szwedzkiej firmy Primus

    oraz jej odmiana z Czech - kuchenka AURA, prod. Pinguin:

    Zestaw AURA Pinguin

    - CZYTAJ TAKŻE -

    Ranking najlepszych naczyń turystycznych

    Poniżej wybrałam kilka najbardziej atrakcyjnych moim zdaniem zestawów naczyń turystycznych, które różnią się między sobą ceną, zawartością i materiałem z których zostały wykonane:

    Zestaw naczyń ALPHA COOKSET, prod Sea to Summit

    Naczynia ALPHA COOK SET Sea to Summit

    • Materiał: Anodowane aluminium
    • Waga: 520 g
    • Ilość elementów: 5: garnek (1900 ml), 2x miska (700 ml, 800 ml), 2x kubek z pokrywką (350 ml)
    • Plusy: Składany uchwyt Pivot-Lock blokujący naczynie z pokrywką, funkcja odcedzania, można używać w kuchenkach mikrofalowych i czyścić w zmywarkach, zestaw w całości chowa się w garnku.

    Zestaw naczyń DUO STEEL, prod. Pinguin

    Naczynia DUO STEEL Pinguin

    • Materiał: Stal nierdzewna
    • Waga: 1135 g
    • Ilość elementów: 3: 2 garnki z pokrywkami (2500 ml, 2000 ml), patelnia (1400 ml)
    • Plusy: Duża pojemność, składane silikonowe uchwyty, sprzedawane z pokrowcem.

    Zestaw naczyń QUADRI ALU, prod. Pinguin

    Naczynia QUADRI ALU Pinguin

    • Materiał: Anodowane aluminium
    • Waga: 722 g
    • Ilość elementów: 10: 2 garnki (1375 ml, 875 ml), 2 patelnie służące jako przykrywki dla garnków (500 ml, 375 ml), 4 miseczki (150 ml), chochla, łyżka
    • Plusy: Kompatybilność z kartuszami, po złożeniu zajmują mało miejsca, duża ilość elementów, ładny wygląd, sprzedawane z pokrowcem.

    Zestaw naczyń QUADRI X, prod. Pinguin

    Naczynia QUADRI X Pinguin

    • Materiał: Anodowane aluminium
    • Waga: 802 g
    • Ilość elementów: 4: 2 garnki (1375 ml, 875 ml) 2 pokrywki (50 ml, 375 ml)
    • Plusy: Duża ilość elementów, największy garnek wyposażony jest w radiator, składane uchwyty, kompatybilne z kartuszami, mało miejsca po złożeniu.

    Zestaw naczyń ESSENTIAL POT SET, prod. Primus

    Zestaw naczyń ESSENTIAL POT SET, prod. Primus

    • Materiał: Aluminium
    • Waga: 600 g
    • Ilość elementów: 3: 2 garnki (2300 ml, 1700 ml), pokrywka
    • Plusy: Odczepiany chwytak, pokrywka, pokrowiec, lekkie.

    Zestaw składanych naczyń Xset 32, prod. Sea To Summit

    zestaw naczyń XSET Sea to Summit

    • Materiał: Anodowane aluminium
    • Waga: 797 g
    • Ilość elementów: 3: garnek (2800 ml), czajnik ( 1300 ml), patelnia
    • Plusy: Składany czajnik z silikonu (dół z aluminium) który może posłużyć także za garnek, mała wielkość, niska waga, składane uchwyty, BPA Free.

    naczynia turystyczne

    Polecane przepisy na dania w naczyniach turystycznych

    Gotowanie w terenie powinno być łatwe, szybkie i przyjemne. Oczywiście na pewno są tacy, którzy kochają gotować i pozwolą sobie na większe szaleństwa w kuchni plenerowej, są też tacy, którzy wybiorą najłatwiejszą opcję: zupkę chińską czy dania ze słoików i puszek. Mam nadzieję, że moje propozycje trafią do jednej i drugiej grupy, ale przede wszystkim udowodnią, że na kampingu czy szlaku można przygotować smaczne, tanie i szybkie dania. Poniżej przygotowałam propozycję przepisów na plenerowe śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację dla dwóch osób:

    Śniadanie w plenerze: Owsianka

    • szklanka płatków górskich
    • 350 ml wody
    • cukier trzcinowy
    • zebrane owoce: maliny, jagody lub jabłko, banan
    • garść orzechów: laskowe, migdały, włoskie, nerkowce, pestki dyni
    • suszona żurawina

    Płatki górskie z dodatkiem cukru wrzucamy do gotującej się wody, co jakiś czas mieszamy do czasu odparowania nadmiaru wody. W ostatniej minucie wrzucamy poszatkowane owoce. Przełożyć do miski, przyozdobić orzechami i suszonymi owocami.

    • Cena porcji: ok. 2 zł

    Obiad w plenerze: Makaron ryżowy z sosem pomidorowym

    • makaron ryżowy, mogą być też kopytka, ryż
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • olej
    • pomidory w kostce
    • opcjonalnie boczek
    • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, cukier

    Wybrałam makaron ryżowy, bo jest super lekki i robi się dwie minuty, świetnie sprawdzą się także gotowe kopytka lub ryż, ale ten gotować się będzie jak dla mnie - za długo. Na patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę (na łyżce oleju, chyba, że boczek jest tłusty), po wytopieniu tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory w kostce (z opakowania/puszki) i przyprawy. Po zagotowaniu ściągamy z ognia. W garnku wstawiamy posoloną wodę, po zagotowaniu wrzucamy połowę makaronu. Po 2 minutach jest gotowy i można go odcedzić. Do ciepłego makaronu dodajemy zawartość patelni i podgrzewamy jeszcze niecałą minutę.

    • Cena porcji: ok. 7 zł

    Deser w plenerze: Kopytka na słodko

    • gotowe kopytka np. z Lidla
    • mała osełka
    • bułka tarta
    • dżem np. truskawkowy

    W garnku gotujemy osoloną wodę na gotowe kopytka (przez cały dzień w plecaku nie powinno im się nic stać). Wrzucamy kopytka do wody zgodnie z wytycznymi producenta - na około 2 minuty od czasu wypłynięcia, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy pół osełki, dosypujemy bułkę tartą. Gotową zasmażką polewamy kopytka. Całość przekładamy do miseczek, dodajemy po 2 łyżki dżemu, który przyda się np. jutro na śniadanie.

    • Cena porcji: ok. 6 zł

    Kolacja w plenerze: Zupa pokrzywowa / szczawiowa

    • suszone warzywa tj. jarzynka
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • zerwana pokrzywa
    • kasza kuskus
    • kostka rosołowa
    • olej
    • majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, imbir

    Pokrzywę lub szczaw zbieramy, a następnie płuczemy lub pozostawiamy do krótkiego namoczenia. W garnku gotujemy wodę z przyprawami, kostką rosołową i suszoną jarzynką. Zdejmujemy z ognia. Lekko przesuszone zioła kroimy na cienkie paski. W drugim garnku podsmażamy cebulę, a następnie czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy posiekane zioła. Dla lepszego smaku można dodać 2 łyżki masła. Całość zalewamy przygotowanym bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Na koniec wsypujemy szklankę kuskusu i gotujemy jeszcze 2 minuty.

    • Cena porcji: ok 2 zł

    Jak widzicie, za 17 złotych można uzyskać całodniowe, 4-daniowe menu, pamiętając, że dużo półproduktów nam jeszcze zostanie. W schronisku próżno szukać chociażby samego obiadu w tej cenie.

    posiłek w plenerze

    Dla tych, którzy nie przepadają za gotowaniem, a nie chcą jeść zupek chińskich i tablicy Mendelejewa z dań paczkowanych typu puree lub spaghetti, istnieje alternatywa w postaci pełnowartościowej żywności liofilizowanej. Dania liofilizowane powstają poprzez proces liofilizacji czyli odwodnienia wcześniej zamrożonego dania.

    Mimo, że producenci (Summit to Eat, Lyofood, Idlo) prześcigają się w wymyślnych daniach - śniadaniach, obiadach, deserach czy innych przekąskach, to ich cena stale utrzymuje się na wysokim poziomie. Za porcję jednego dania trzeba zapłacić około 25-40 złotych, dlatego uważam je osobiście za wybór, który warto dokonać tylko na trudno dostępnych, odległych szlakach.

    Bogatą ofertę dań żywności ekspresowej znajdziecie w naszym sklepie internetowym, w dziale żywność liofilizowana i energetyczna.

    liofilizaty

    Rozpoczynając swoją przygodę w kuchni plenerowej musimy zacząć od określenia swojej aktywności i oczekiwań. Inne naczynia turystyczne wybierzemy jeśli planujemy gotować pod namiotem na campingu, a inne spakujemy do plecaka na 1,2,3 dniowy lub dłuższy szlak. Nasze menu także nie musi być nudne i zbyt oczywiste. Nie jesteśmy skazani na zupki chińskie, fasolkę i herbatę. W szybki sposób i przy dużej oszczędności można przygotować ciekawe, pełnowartościowe dania, które będą wsparciem dla naszego organizmu podczas aktywności outdoorowych. Mam nadzieję, że moje wskazówki będą przydatne podczas kompletowania swoich naczyń biwakowych. Smacznego!

     



    Powiązane produkty

    © Copyright 2019 by e-Horyzont. All Rights Reserved.