Piersiówka dla podróżnika – czy to dobry prezent? Jaką piersiówkę wybrać dla fana trunków?

Maciej Szewczyk 30/11/2020

Spis Treści

    Słowo piersiówka i naczynie na alkohol z nim związane są znane niemal każdemu. Niektórym może się jednak kojarzyć negatywnie po prostu ze zwykłym piciem alkoholu. A jest to bardzo złe skojarzenie, bo gadżet ten od zawsze był przypisywany osobom zamożnym, szlachecko urodzonym, biznesmenom oraz osobom odnoszącym sukcesy. Okazuje się także, że dziś piersiówki są niezwykle popularne wśród osób uprawiających wszelakie formy aktywności outdoorowej.

    Osobiście wiele razy zdarzało mi się jesienią i zimą podczas ogniska popijać ulubioną whisky czy nalewkę z piersiówki. Nie dość, że wygląda to całkiem elegancko i męsko, to jeszcze ma swoje praktyczne zalety o których przeczytacie poniżej.

    Piersiówka – krótka historia

    Kiedy dokładnie powstała piersiówka nie da się już określić. Być może wyewoluowały z tzw. butelki pielgrzyma używanej w czasach starożytnych do przenoszenia głównie wody. Najczęściej wykonane były z gliny, skóry zwierzęcej, a potem z np. porcelany czy szkła. Butelki takie były płaskie, tak aby dobrze przylegały do ciała. W ten sposób, w mniej lub bardziej rozbudowanej formie, były używane aż do czasów wiktoriańskich XVIII wieku. Wtedy to zyskały olbrzymią popularność, głównie wśród bardziej zamożnych grup społecznych. Nazwa piersiówka wzięła się oczywiście od miejsca, w którym je noszono, czyli w wewnętrznej kieszonce na piersi w płaszczu czy kurtce. Wówczas piersiówki były najczęściej wykonywane ze srebra, cyny oraz szkła. Co zamożniejsi mogli sobie pozwolić na ozdobienie swojej ulubionej piersiówki specjalnym grawerem z np. inicjałami imienia i nazwiska czy herbem rodowym. Często piersiówki miały dodatkowy ozdobny pokrowiec wykonany z wysokiej jakości skóry. W tym samym czasie co moda na piersiówki, nastąpiła też moda na noszenie zegarków na łańcuszku chowanych do kieszonki kamizelki czy marynarki. Jak widać moda szła w parze ze skrytą potrzebą popijania ulubionego trunku poza domem. Wkrótce piersiówka stała się tak popularna, że nosiło ją także zamożniejsze chłopstwo i mieszczaństwo. Wszak piersiówka była znacznie tańsza niż kieszonkowy zegarek, a coś w kieszonce wypadało nosić przecież. Moda sprawiła także, że piersiówki zaczęły nosić kobiety. Oczywiście piersiówki damskie były mniejsze i zgrabniejsze, tak aby mogły być noszone na podwiązce lub… w bucie.

    piersiówka - smacznego!

    Co ciekawe, noszenie i popijanie z piersiówki nie wszystkim się podobało. Przeciwnicy tej mody głosili, że jest ona cechą pijaków, nałogowców i że powoduje zgorszenie wśród społeczeństwa. Bo najlepiej było pić alkohol w domu i nie obnosić się ze swoim nałogiem na ulicy. Natomiast zwolennicy popijania trunku z piersiówki używali kontrargumentu takiego, że przecież w piersiówce nie mieści się wystarczająca ilość trunku, która mogłaby spowodować nadmierne alkoholowe odurzenie. Cóż, każda strona miała rację. Przeciwników piersiówek jednak musiało być niewielu, gdyż ich popularność rosła i osiągnęła, jeśli można tak stwierdzić, swoje apogeum w okresie międzywojennym oraz podczas prohibicji w początkach XX wieku. Zyskały wówczas dużą popularność najpierw w portach brytyjskich i w Stanach Zjednoczonych. Stały się też po części synonimem buntu wobec zakazów władzy dotyczących picia alkoholu.
    Późniejsze lata XX wieku, okres II wojny światowej i potem lata powojenne tylko utrwaliły popularność piersiówek. Z tym, że oprócz tego, że były wciąż modne wśród warstw zamożnych, to stały się też bardziej popularne pośród pozostałych grup społecznych.
    Ciekawostką jest fakt, że słowo "hipster" powstało właśnie od mody na noszenie piersiówek wśród gentlemanów w wewnętrznej kieszeni marynarki, z języka angielskiego "hip flask" – piersiówka.
    Obecnie piersiówki są również bardzo modne i popularne wśród różnych grup społecznych.

    piersiówka - smacznego!

    Z jakiego materiału i jak powinna być ozdobiona piersiówka?

    Pomijając dawne czasy, pierwsze znane piersiówki od XVIII wieku były wykonywane ze szkła. Wiadomo, szkło ma neutralny wpływ na smak i aromat alkoholu, zdawałoby się materiał idealny. Jednak ma jedną podstawową wadę – łatwo je potłuc. Z tego też powodu obecnie produkuje się już tylko termosy metalowe a nie, jak dawniej, szklane. Następnie w produkcji piersiówek szkło zostało wyparte przez stop cyny z ołowiem. Ten jednak okazał się bardzo szkodliwy dla zdrowia oraz zmieniał smak alkoholu w naczyniu. Zaczęto więc wytwarzać piersiówki ze srebra, które na zdrowie nie wpływa, ale znowu zmienia smak alkoholu. Ostatecznie materiałem idealnym okazała się powszechnie dziś stosowana wysokiej jakości stal nierdzewna. Piersiówki z niej wykonane są trwałe, estetyczne i nie powodują zmian w smaku i aromacie alkoholi.

    piersiówka - smacznego!

    Współczesne możliwości techniczne obróbki metali pozwalają na praktycznie dowolne nadawanie kształtów piersiówkom i ich ozdabianie. Przyjął się jednak dobrze wszystkim znany kształt i wielkość piersiówek. Bardzo modne i podnoszące prestiż posiadacza takiej piersiówki są wszelkiego rodzaju ozdobniki, grawery i skórzane dodatki. Grawerowane piersiówki wykorzystują wszelkie motywy (herby, tematyczne np. związane z Wikingami, podróżnicze itp.). Zawsze można też zamówić piersiówkę z własnym pomysłem na jej ozdobienie, co będzie zwłaszcza świetnym prezentem dla kogoś bliskiego. Piersiówka w skórzanym etui jest niezwykle szykowna i elegancka, a także jest dodatkowo chroniona przed zadrapaniami i wgnieceniami. Uznaniem cieszą się także piersiówki wraz z pojedynczym kieliszkiem lub ich zestawem. Taki komplet jest tak pomyślany, aby całość składała się w mały kompaktowy zestaw, tak aby ulubiony trunek i kieliszki do poczęstowania były zawsze pod ręką.

    Czy warto kupić piersiówkę na prezent dla podróżnika?

    Oczywiście, że tak! Piersiówka podarowana w prezencie będzie miłym i niezwykle szykownym podarunkiem. Oczywiście, aby nie popełnić towarzyskiej gafy trzeba osobę obdarowywaną dobrze znać i wiedzieć, czy gustuje w alkoholach czy też jest abstynentem. Miłym dodatkiem do piersiówki będzie butelka dobrego alkoholu. Taki zestaw to świetny pomysł na prezent na święta, urodziny czy jakaś specjalną rocznicę.
    Dla podróżnika czy outdoorowego pasjonata ciekawym pomysłem na prezent będzie personalizowana piersiówka. Napis czy grafika o tematyce górskiej na piersiówce sprawi, że stanie się ona wyjątkowym prezentem.

    Czym napełnić piersiówkę?

    Można by napisać, że po prostu jakimś alkoholem, jednak byłoby to zbyt duże uproszczenie i pójście na łatwiznę. Przyjęło się i już tak jest, że piersiówka to gadżet luksusowy i wymaga też odpowiedniego traktowania. Do tego trzeba dodać, że mieści się w niej mała ilość alkoholu. Dlatego też piersiówkę powinno się wypełniać porządnym alkoholem i swoim ulubionym, tak aby degustacja, choć krótka, to sprawiała niesamowitą przyjemność. Trzeba też pamiętać, że piersiówka nie utrzyma niskiej temperatury nalanego trunku, dlatego powinno się wlewać do niej takie alkohole, które najlepiej smakują w wyższej temperaturze. Świetnie sprawdzą się takie rodzaje alkoholi jak koniaki, brandy i whisky. Zimową i jesienną porą dobrze będą też smakować wszelakie domowe nalewki. Malinówka popijana z piersiówki w zimę przy ognisku – mniammm!

    piersiówka - smacznego!|Piersiówka w zestawie sprawdzi się idealnie jako prezent

    Jaka pojemność piersiówki będzie najlepsza?

    Jak sama nazwa wskazuje pojemność piersiówki powinna być niewielka, tak aby zmieściła się do kieszeni kurtki czy płaszcza. Na rynku dostępne są różne pojemności piersiówek. Tradycyjna piersiówka ma od 100 do 300 ml pojemności. Jest to ilość alkoholu wystarczająca do degustacji go poza domem oraz sprawia, że piersiówka jest nieduża i mieści się tam gdzie powinna. Oczywiście trafiają się różne wariacje piersiówek o pojemnościach ,,na łyka trunku’’ czy nawet gigantyczna 2-litrowa na dość liczną imprezę. Bądźmy jednak gentlemanami tradycjonalistami i pozostańmy przy kulturalnej pojemności piersiówek.

    CZYTAJ TAKŻE:


    Czyszczenie i konserwacja piersiówki

    O piersiówkę, podobnie jak o termos trzeba właściwie dbać i ją czyścić. Po wypiciu trunku trzeba ją oczywiście umyć. Najlepiej zrobić to za pomocą ciepłej wody i płynu do zmywania. Zalać, potrząsnąć trochę, wylać i znowu zalać z kilkoma kroplami płynu i zostawić na kilka minut. Wszystko wylać i dokładnie kilkukrotnie przepłukać piersiówkę czystą wodą. Jeżeli nie można się pozbyć jakiegoś nachalnego zapachu to pomóc może zalanie piersiówki octem lub sokiem z cytryny z ciepłą wodą i zostawienie jej tak na kilkanaście minut. Następnie trzeba wszystko wylać i wypłukać czystą wodą. Nie zakręcamy nigdy mokrej w środku piersiówki i nie zostawiamy jej tak na dłuższy czas. Lepiej niech dokładnie wyschnie i odkręcona czeka na następną okazję do popijania ulubionego trunku w terenie. Nie należy myć piersiówki mydłem z wodą. Mydło może pozostawić osad wewnątrz co zepsuje smak nalanego trunku.
    Nie powinno się trzymać alkoholu w piersiówce dłużej niż kilka dni. Najlepiej jest wlać tyle, żeby móc spokojnie wypić zawartość w jeden dzień. Mocny alkohol nie zepsuje się w piersiówce, jednak gdy zostanie trochę to lepiej jest go przelać z powrotem do szklanej butelki. A gdy już nie ma opcji i w piersiówce zostanie nam alkohol, to trzeba się postarać trzymać piersiówkę w ciemnym i chłodnym miejscu.

    I na koniec mały poradnik...

    Savoir vivre korzystania z piersiówki w towarzystwie

    Co należy?

    • Zaproponować trunek z naszej piersiówki innym towarzyszom, zanim sami go skosztujemy.
    • Nie afiszować się zbytnio z posiadania piersiówki, lecz możliwie skrycie po poczęstowaniu innych ukryć ją i samemu z niej dyskretnie popijać.
    • Pamiętać o dokładnym zakręceniu kurka po uprzednim napiciu się, tak aby ani kropelka cennego trunku nie wylała się.
    • Używać lejka do napełniania piersiówki, aby nie rozlać nawet kropelki trunku.
    • Sumiennie dbać o swoją piersiówkę, czyścić ją i przechowywać zawsze pustą i suchą oraz nie zakręconą.
    • Nalewać tyle alkoholu, ile jest się w stanie wypić nie powodując nadmiernego odurzenia alkoholowego.

    Czego nie należy robić?

    • Najpierw napić się samemu nie oferując łyka trunku innym.
    • Gdy w grupie są kobiety nie wolno oferować pierwszego łyka panom. Panie mają pierwszeństwo!
    • Nie wolno częstować trunkiem nieletnich!
    • Nie należy zostawiać zalanej piersiówki na dłuższy czas, gdy nie będzie się z niej popijać.
    • Nie wolno pić z niej (i w ogóle pić alkoholu), gdy prowadzi się jakikolwiek pojazd!!
    • Nie wolno zabierać piersiówki na pokład samolotu.
    • Picie alkoholu z piersiówki w miejscu publicznym może skończyć się mandatem!

    piersiówka - smacznego!

    Smacznego i do zobaczenia na szlaku!

    Powiązane Wpisy

    Powiązane produkty