Suszona wołowina: pyszna i pożywna przekąska idealna na górskie wędrówki

Suszona wołowina: pyszna i pożywna przekąska idealna na górskie wędrówki

Spis Treści

    Nic tak nie sprawdza się podczas aktywności na świeżym powietrzu, jak pyszna i pożywna przekąska. Szczególnie, jeśli weźmiemy pod uwagę, że wysiłek i przebywanie na zewnątrz dodatkowo wzmagają apetyt i zwiększają nasze zapotrzebowanie na kalorie. Wyruszając na szlak lub planując wycieczkę poza miasto, warto więc zabrać ze sobą nie tylko energetyczne smakołyki, lecz także przekąski w postaci suszonej wołowiny, dzięki którym zapomnimy o głodzie na długi czas.

    - CZYTAJ TAKŻE -

    Czym jest popularne jerky?

    Jerky, czyli suszona wołowina, to zwykłe mięso wołowe, które zostało oczyszczone z tłuszczu, pokrojone w podłużne kawałki, a następnie ususzone. Proces suszenia zapobiega zepsuciu, a dodanie soli nie dopuszcza do rozwoju bakterii w mięsie. Historia jerky sięga czasów północnoamerykańskich Indian, którzy suszone mięso bizonów zmieszane z tłuszczem nazywali  pimîhkân. Surowcem wykorzystywanym do przygotowania tego pożywienia były pasy mięsa suszone na słońcu, zwane w języku keczua cha’rki, co oznacza „palić mięso”. Od niego z kolei wywodzi się hiszpańskie słowo charqui, które dało początek angielskiemu określeniu jerky, które dzisiaj odnosi się do suszonej wołowiny.

    Jak powstaje suszona wołowina?

    Współczesna produkcja suszonej wołowiny opiera się zwykle na marynowaniu mięsa w solance z przyprawami (np. cukrem, kolendrą, ostrą papryką czy sosem sojowym) lub suchej mieszance przypraw, a następnie na suszeniu lub wędzeniu w niezbyt wysokiej temperaturze. Niektórzy z producentów deklarują korzystanie z tradycyjnej metody, opierającej się na marynowaniu mięsa solą i suszeniu na słońcu. Niekiedy z przyprawionej masy formowane są także określone kształty, które następnie poddaje się suszeniu. Produkty składają się z wysokoprzetworzonego, posiekanego mięsa i nazywane są ground jerky.

    Czy suszona wołowina jest zdrowa?

    posiłek z suszoną wołowiną

    Suszona wołowina stanowi zarówno znakomitą i pożywną przekąskę, jak i doskonały dodatek do gotowanych potraw. Sekret długoterminowej przydatności jerky tkwi w jej właściwościach. Podczas suszenia pozbawiana jest jedynie najcięższej i najmniej potrzebnej substancji, która jest w niej zawarta, czyli wody. Białko, witaminy i minerały przyjmują lekką i skondensowaną postać, nie tracąc przy tym swych dobroczynnych właściwości. Taką suszoną wołowinę można z łatwością przenosić w plecaku bez specjalnych zabezpieczeń nawet przez wiele dni, nie martwiąc się o jej zepsucie. Najważniejsze, aby nie dopuścić do jej zamoknięcia.
    Jedna porcja suszonej wołowiny, czyli kawałek o wielkości chipsa, zawiera praktycznie tyle samo składników odżywczych co stek. Żując ją powoli przez jakiś czas, rozmiękczamy ją i rozdrabniamy, przez co staje się łatwiejsza do pogryzienia i strawienia. Podczas procesu żucia stopniowo uwalniany jest smak wołowiny, co pozwala na pobudzenie kubków smakowych i dostarczenie organizmowi uczucia sytości.

    - CZYTAJ TAKŻE -

    Gdzie kupić suszoną wołowinę?

    Suszoną wołowinę, zwaną w Stanach Zjednoczonych beef jerky, znajdziemy praktycznie w każdym supermarkecie. Pakowana jest w małe torebki, przez co stanowi znakomitą przekąskę nie tylko podczas wieczorów spędzonych na kanapie, lecz także w podróży. Żucie suszonej wołowiny jest szczególnie popularne wśród motocyklistów, przemierzających teren kraju na swoich motocyklach. W Polsce do niedawna przysmak ten nie był jeszcze powszechnie dostępny. Obecnie się to zmienia i suszona wołowina wyraźnie zyskuje na popularności. Możemy znaleźć ją zarówno w większych sieciach handlowych, lokalnych delikatesach, jak i fitness klubach. Jej cena waha się od kilku do kilkunastu złotych.

    Jak zrobić suszoną wołowinę?

    suszona wołowina

    Suszoną wołowinę możemy nie tylko kupić, lecz także wykonać samodzielnie. Istnieje wiele sposobów na jej przyrządzenie. Do przygotowania popularnego jerky potrzebny będzie kawałek dobrego mięsa wołowego, przyprawy, piekarnik i sprawdzony przepis. Kluczowe będzie przede wszystkim wybranie odpowiednio chudego mięsa, a następnie przygotowanie marynaty. Przed pokrojeniem wołowiny na kawałki należy jednak pamiętać o umieszczeniu jej w zamrażarce, np. na godzinę, aby nieco stwardniała, co ułatwi późniejsze krojenie. Po pokrojeniu i zamarynowaniu mięsa, należy umieścić je w plastikowej torbie i wsadzić do lodówki – tym razem na całą noc. Na drugi dzień czeka nas już tylko suszenie mięsa w piekarniku rozgrzanym do 95oC. Na proces ten należy przeznaczyć około 3-5 godzin.
     
    Planujesz wyprawę w góry? Odwiedź sklep internetowy z odzieżą turystyczną e-Horyzont i zaopatrz się w niezbędny sprzęt!



    Powiązane produkty

    © Copyright 2020 by e-Horyzont. All Rights Reserved.