Termos obiadowy, który sprawdzi się na szlaku i w pracy. Jakie posiłki warto umieścić w termosie obiadowym?

Termos obiadowy, który sprawdzi się na szlaku i w pracy. Jakie posiłki warto umieścić w termosie obiadowym?

Spis Treści

    Termos to element wyposażenia turysty, który jest w naszym życiu od niemal 140 lat. Początki tego fantastycznego sprzętu znajdziemy w laboratoriach dziewiętnastowiecznych naukowców - Francuza, Jakuba d’Arsonvala i Szkota, Jakuba Dewara. Z ich laboratoriów termos wyruszył świat i trafił do powszechnego użytku, szybko stając się niezbędnym składnikiem ekwipunku podróżników, odkrywców, żeglarzy, żołnierzy i wszystkich tych, którzy aktywnie spędzają swój wolny czas. Obecnie termos na napoje jest niezwykle popularny, chyba każdy z nas nieraz pił gorącą herbatę nalaną z termosu, wielu z nas zawsze ma go w swoim plecaku. Nieco inaczej jest natomiast z termosem na obiad, który mimo wielu lat obecności w turystyce nadal jest sprzętem mało znanym. Tu chciałbym go zatem przybliżyć i zachęcić do jego użytkowania - naprawdę warto!

    - CZYTAJ TAKŻE -

    Dlaczego warto kupić termos obiadowy?

    Termos obiadowy lub termos na zupę jest dość specyficznym i jednocześnie funkcjonalnym elementem wyposażenia kuchni turystycznej. A także przydaje się w życiu codziennym. Wyobraźcie sobie sytuację, że wyruszacie na jednodniową wycieczkę w góry, około południa zdobywacie szczyt, siadacie i podziwiacie widoki. I nagle odzywa się ten mały głodek i zaczyna burczeć w brzuszku. A Wy nie macie nic do jedzenia oprócz na szybko spakowanego batona i wody do popicia. Plan przewidywał, że dotrzecie do schroniska i zjecie tam obiad. A tu głód doskwiera, do jadłodajni daleko jeszcze. I tu problem rozwiązałby ciepły obiad w termosie. Plusy takiego rozwiązania są takie, że można zjeść na szlaku, kiedy się chce i gdzie się chce. Kolejny plus taki, że w schroniskach wybór potraw jest ograniczony i są one drogie. A i czasem w sezonie trzeba stać w długiej kolejce po schabowego z frytkami. Do tego, gdy jesteśmy na diecie lub lubimy specyficzne potrawy to możemy je przygotować i przenieść w termosie obiadowym. Próżno w polskich schroniskach szukać urozmaiconego wyboru dań. Więc rozwiązanie z termosem na posiłek jest idealne pod tym względem.

    Warto też rozważyć zakup mniejszego pojemnościowo termosu na zupę dla dzieci. Zawsze będziemy mieć ciepły posiłek dla dziecka przygotowany tak jak chcemy i na pewno będzie zdrowszy niż jedzenie dla dzieci w schronisku w postaci nuggetsów z frytkami. Nam się taki termos Primusa o pojemności 0,35 litra świetnie spisywał, gdy syn Wojtek był młodszy. Taki dziecięcy termos ma też tę zaletę, że gdy dziecku na szlaku nagle zachce się jeść to ciepły posiłek jest pod ręką. A głodnemu dwulatkowi ciężko wytłumaczyć, że zje dopiero jak dotrzemy do schroniska.

    Termos obiadowy Primus Trailbreak Lunch Jug Pippi (dostępne w 3 wzorach i kolorach)

    Termos obiadowy Primus Trailbreak Lunch Jug Pippi (dostępny w 3 wzorach i kolorach)

    Na co dzień poza domem taki termos obiadowy też przydaje się w wielu sytuacjach. W pracy w biurze nie trzeba czekać na mikrofalówkę podczas krótkiej przerwy obiadowej. Ciepły obiad możemy też zjeść gdzieś w trasie jadąc samochodem, czy podczas prac w sadzie, jeśli mamy gospodarstwo rolne.

    Podsumowując warto kupić termos obiadowy w przypadku, gdy:

    • Często wyruszamy na jednodniowe wycieczki w teren i nie gotujemy obiadu przy użyciu palnika, kartusza, garnków itd. Nie nosimy tego ze sobą ani półproduktów do przygotowania posiłku.
    • Nie chcemy na szlaku uzależniać się od schroniska, jeśli chcemy zjeść ciepły posiłek.
    • Lubimy jeść ulubione danie popijając herbatą podziwiając cudowne widoki gdzieś na szczycie.
    • Jesteśmy wybredni pod względem tego, co w menu oferują nam schroniska i bacówki.
    • Na szlak wyruszamy z małym dzieckiem i musimy mieć pod ręką na szybko ciepły zdrowy posiłek dla niego.
    • W pracy nie mamy możliwości skorzystania z kuchni i podgrzania posiłku lub nawet jego przygotowania. A kanapki odpadają, bo lubicie jednak ciepły posiłek.

    Jakie są różnice między zwykłym termosem a obiadowym?

    Zasada działania termosu obiadowego jest identyczna jak takiego, w którym przenosimy herbatę, kawę lub inne niegazowane napoje. Termosy utrzymują gorącą lub zimną temperaturę płynów czy pożywienia dzięki specjalnej budowie. Wykonane są ze specjalnej stali szlachetnej, a pomiędzy dwiema ściankami termosu jest tzw. „próżnia techniczna”, czyli przestrzeń o bardzo niskim ciśnieniu. Dlatego trzeba uważać, aby termos nie upadł i się nie rozszczelnił, bo przestanie trzymać temperaturę. Kiedyś popularne były termosy ze szklanym środkiem, jednak okazały się zbyt delikatne przy cięższym użytkowaniu, i zostały wyparte przez termosy stalowe.

    Budowa termosu obiadowego na przykładzie Hydroflask 180Z

    Budowa termosu obiadowego na przykładzie Hydroflask 180Z

    Główną różnicą między termosem zwykłym a obiadowym jest szerokość wlewu płynu/pożywienia. Oczywiście w termosach na żywność jest on szeroki, z kilku istotnych powodów. Przy szerokim otworze łatwiej jest nałożyć jedzenie do termosu. Zdecydowanie wygodniej to jedzenie się spożywa łyżką lub widelcem. I oczywiście szeroki wlew znacznie ułatwia i pozwala na dokładne umycie środka termosu. Przez to też, że termosy obiadowe są przeważnie szerokie i niskie to wygodnie się je trzyma w ręku lub stabilniej stoją na stole, ławce, kamieniu. Oczywiście w zwykłym termosie także można przenosić żywność, czy to ciepłą czy zimną, jednak jedzenie z niego będzie niewygodne. Nie mówiąc już o późniejszym dokładnym myciu z resztek jedzenia zalegających na samym dnie.

    Aby zjeść wygodnie i bezstresowo ulubione danie na szlaku podziwiając przy tym widoki wybierajmy termos obiadowy, a gorącą herbatę lub kawę nalejmy do normalnego termosu.

    Szeroki wlew ułatwia nakładanie i jedzenie posiłku, a także jego mycie

    Szeroki wlew ułatwia nakładanie i jedzenie posiłku, a także jego mycie

    Jakie są rodzaje termosów?

    Ogólnie wszystkie termosy, jako naczynia służące do utrzymywania wysokiej lub niskiej temperatury płynu i pożywienia oraz możliwości ich przenoszenia można podzielić na trzy kategorie:

    1. Termosy obiadowe, zwane też termosami na zupę. Mają cechy ułatwiające spożywanie posiłków i różne pojemności od małych (0,35L) do naprawdę dużych (2,1L). Sprawdzają się w turystyce i w pracy, podczas jednodniowych wycieczek, podczas których nie chcemy gotować i nie chcemy uzależniać się od pożywienia ze schroniska.
    2. Termosy zwykłe przeznaczone do przenoszenia ciepłych oraz zimnych napojów, o wąskim i podłużnym kształcie i z wąskim wlewem płynu.
    3. Kubki termiczne o pojemności przeważnie nie większej niż 0,5 litra. Umożliwiają bezpośrednie picie napoju przez specjalny zamykany ustnik. Świetnie sprawdzają się w pracy czy podczas jazdy samochodem lub komunikacją miejską.

    - CZYTAJ TAKŻE -

    Jakie pojemności termosów obiadowych są dostępne na rynku?

    Podczas wyboru odpowiedniego termosu obiadowego trzeba przemyśleć dwie ważne kwestie. Gdzie będzie taki termos używany oraz jaka powinna być jego pojemność. Czy będzie nam służył do zabierania gotowych obiadów do pracy i na co dzień, czy też może będziemy w nim zabierać żywność na szlak na całodniową wędrówkę. A może potrzebujemy małego termosu tylko na ciepły posiłek dla dziecka. Odpowiedzi na te pytania zdefiniują potrzebną nam pojemność termosu. Przy wycieczkach w teren trzeba też brać pod uwagę pojemność plecaka. Bo duży termos na zupę swoje waży wraz z jedzeniem, a i zajmuje też sporo miejsca. Jeśli lubisz dobrze zjeść to musisz liczyć się z kupnem większego termosu.

    Podział termosów obiadowych ze względu na pojemność:

    • Termosy małe, o pojemności od 350 ml do około 600 ml. Te najmniejsze świetnie sprawdzają się jako termosy na obiad dla dzieci. Te o pojemności ok. 500 – 600 ml wystarczą na ciepły obiadek dla średnio wymagającego pożywienia człowieka. Bardzo dobrze natomiast nadają się do przenoszenia porcji śniadaniowych np. owsianki, czy owoców i warzyw, tak, aby jak najdłużej zachowały swoją świeżość. Zajmują też mało miejsca w plecaku czy torbie do pracy.

    Mały termos obiadowy Primus Trailbreak Lunch Jug 0,4L

    Mały termos obiadowy Primus Trailbreak Lunch Jug 0,4L

    • Termosy średnie, o pojemności od 600 ml do powiedzmy już 1 litra. W nich spokojnie można zmieścić obfity ciepły obiad dla lubiącego dobrze zjeść dorosłego człowieka. Przy wzroście pojemności zwiększa się też masa termosu wraz z zawartością oraz jego rozmiar. Termosy o tej pojemności jeszcze można spakować do plecaka turystycznego. Nie będzie to jednak dobra opcja dla wielbicieli turystyki w stylu light&fast. Za to na szlaku w jakimś fajnym miejscu zjemy ciepły pełnowartościowy posiłek. Termosy z tego przedziału świetnie sprawdzą się także w pracy lub w całodniowej podróży samochodem.

    Średni termos na jedzenie Hydroflask 20OZ Insulated Food Jar 591 ml pojemności

    Średni termos na jedzenie Hydroflask 20oz Insulated Food Jar o pojemności 591 ml

    Średni termos Esbit Food Jug 0,75 L

    Średni termos Esbit Food Jug 0,75 L

    • Termosy duże, o pojemności powyżej 1 litra. To już termosy, z których posilić się mogą dwie osoby lub jedna na 2-3 razy. Często taki termos jest wybierany przez rodziny z trochę starszymi już dziećmi, które mogą jeść to, co rodzice. Termosy te są duże i ciężkie, nadają się na średniej długości wycieczki rodzinne czy na podróż samochodem.

    Duży termos obiadowy z rączką Primus Food 1.2 L

    Duży termos obiadowy z rączką Primus Food 1.2 L

    Wraz z wyborem pojemności termosu obiadowego idą w parze też jego właściwości termiczne. Większe termosy będą zawsze dłużej utrzymywać wyższą temperaturę posiłku. Najlepiej też termos napełniać do pełna, gdyż napełniony na przykład do połowy będzie się szybciej wychładzał. Warto tutaj dobrze dobrać pojemność termosu do swojej aktywności. Nie wybierajmy pojemności termosu na zapas, bo może kiedyś przyda się o połowę większa pojemność. Nie przyda się, a Wy będziecie nosić przez to niepotrzebnie cięższy i większy termos.

    I na koniec mała praktyczna porada. Aby posiłek był jak najdłużej gorący warto przed napełnieniem termosu zalać go wrzątkiem na kilka minut, i do takiego zahartowanego termosu dopiero nałożyć jedzenie. I odwrotnie, jeśli chcemy przechować w termosie coś chłodnego, czy żeby owoce lub warzywa były dłużej świeże, to wcześniej termos zalejmy zimną wodą. Takie wcześniejsze przygotowanie termosu zapewni lepsze wykorzystanie jego funkcji utrzymywania ciepłej lub zimnej temperatury posiłku.

    Dodatkowe funkcje, które mogą posiadać termosy obiadowe.

    Przy wyborze termosu obiadowego, oprócz jego pojemności, warto zwrócić uwagę na pewne szczegóły i dodatkowe wyposażenie. Producenci cały czas pracują nad polepszeniem właściwości izolacyjnych termosów czy kubków termicznych. Możemy mieć pewność, że kupując termos jakiejkolwiek firmy outdoorowej będzie on spełniał najwyższe standardy trzymania temperatury. Diabeł jednak tkwi w szczegółach. Na co zwrócić uwagę wybierając termos?

    • Zawór bezpieczeństwa w zakrętce. Wysoka temperatura posiłku oraz tworzące się w jej wyniku ciśnienie w termosie stanowią zagrożenie poparzenia podczas otwierania termosu. Dlatego niektórzy producenci jak np. Esbit, wyposażają swoje produkty w specjalny przycisk-bezpiecznik, po którego naciśnięciu szybko wyrównuje się ciśnienie w termosie. Wtedy otwarcie termosu jest bezpieczne i łatwe.

    Przydatny bezpiecznik do wyrównywania ciśnienia przed otwarciem termosu z jedzeniem

    Przydatny bezpiecznik do wyrównywania ciśnienia przed otwarciem termosu z jedzeniem

    • Powłoka antypoślizgowa na ściankach termosu. Niezwykle istotny szczegół ułatwiający pewne trzymanie termosu nawet w grubych rękawicach. Pewny chwyt zmniejsza też możliwość upadku termosu i jego uszkodzenie.
    • Dodatkowe uchwyty do wygodnego przenoszenia termosu, najczęściej w postaci specjalnej składanej rączki lub przymocowanego paska. Przydają się zwłaszcza w dużych termosach i ułatwiają ich transport.
    • Zakrętka służąca jako miska oraz zintegrowane chowane sztućce. Rozwiązanie stosowane na przykład przez firmę Esbit. W korku znajduje się miejsce na składany zestaw sztućców łyżka plus widelec, a zakrętka termosu służy jako naczynie do jedzenia zawartości. Fajny i funkcjonalny patent ułatwiający korzystanie z termosu obiadowego. Stosowany w średnich i dużych termosach.

    Esbit Food Jug Plus 548 ml z miejscem na składaną łyżkę

    Esbit Food Jug Plus 548 ml z miejscem na składaną łyżkę

    Polecane dania, które można przechowywać w termosach obiadowych.

    Przygotowując gorący posiłek do termosu trzeba pamiętać, że ma on za zadanie tylko utrzymać wysoką temperaturę zawartości przez jak najdłuższy czas. Dlatego najlepiej sprawdzą się potrawy, które dłużej utrzymują wyższą temperaturę i wolniej się wychładzają. Które dania najlepiej nadają się do termosów? Otóż zupy oraz potrawy płynne lub półpłynne stygną najwolniej. Po kilku godzinach w termosie te potrawy będą nadal gorące. I tak na przykład dobrze sprawdzają się wszelkiego rodzaju posiłki na bazie kaszy, ryżu czy makaronu wraz z sosami. Do tego gęste zupy z ryżem lub makaronem. Tego typu potrawy będą najdłużej gorące i sycące.

    Długa łyżka Primus Longspoon

    Długa łyżka Primus Longspoon ułatwia jedzenie z większych termosów obiadowych

    Podsumowanie

    Myślę, że warto mieć porządny termos obiadowy długo utrzymujący gorącą temperaturę potrawy. Sprawdzi się on w domu, w pracy czy na uczelni, a na szlaku w górach zapewni ciepły posiłek w miejscu, w którym akurat będziemy mieli ochotę coś zjeść. Termosy na zupę polecam także rodzinom z dziećmi. Jest to super rozwiązanie na gorący obiad podczas rodzinnej wycieczki.

    Smacznego i do zobaczenia na szlaku!



    Powiązane produkty

    © Copyright 2020 by e-Horyzont. All Rights Reserved.