Żywność turystyczna

Co jeść na wyprawie? Masz dwa wyjścia: gotowanie swoich posiłków albo skorzystanie z żywności liofilizowanej. Takie jedzenie jest zdrowe, pożywne i łatwe w przygotowaniu – wystarczy zalać gorącą wodą! W horyzontowej ofercie znajdziesz zarówno śniadania liofilizowane, jak i obiady czy przekąski. W czasie marszu, gdy chcesz coś przekąsić, sięgnij po owoce liofilizowane lub batony energetyczne. Wybierz ulubione dania liofilizowane i ruszaj w drogę – smacznego!

Czytaj mniej Czytaj więcej

Żywność liofilizowana i dania gotowe – idealne na wyprawę

Żywność turystyczna oferowana w sklepie e-horyzont.pl to idealny prowiant na górskie wyprawy w trudnych warunkach. Jest nie tylko wygodna w transporcie i niezwykle prosta w przygotowaniu, ale też dostarcza energii i składników odżywczych potrzebnych do pokonywania trudności na szlaku. Jedzenie liofilizowane dostępne w naszym sklepie pochodzi od cenionych producentów, jak Summit To Eat, Lyo Food, czy Idlo, natomiast dania gotowe od Adventure Food. Ich doświadczenie sprawia, że nasza żywność turystyczna stanowi doskonały wybór zarówno dla zawodowców, jak i amatorów długich wypraw. Wszystko dzięki zachowaniu wartości odżywczej posiłków przy jednoczesnym przedłużeniu ich trwałości za sprawą specjalnego procesu suszenia – liofilizacji. Żywność turystyczna to idealne jedzenie w góry, pod namiot oraz na camping.

Żywność turystyczna – rodzaje i przygotowanie

Żywność liofilizowana, to posiłki, które w odpowiednich warunkach i bez użycia konserwantów zostały poddane liofilizacji, czyli suszeniu po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Po zalaniu wrzątkiem odzyskują smak i konsystencję zwykłych potraw, dzięki czemu jedzenie na szlaku staje się nie tylko sposobem na regenerację i zaspokojenie głodu, lecz także prawdziwą przyjemnością. Bo ich przygotowania potrzebujemy zaledwie kuchenki turystycznej z kartuszem oraz wody. Bez obaw możemy wlać zagotowaną wodę do opakowania. Natomiast dania gotowe wystarczy jedynie pogrzać i w tym przypadku zamiast wrzątku przyda się nam naczynie np. garnek turystyczny, w którym odgrzejemy posiłek.

Żywność turystyczna to także przekąski

Oprócz dań obiadowych w formie gotowej lub liofilizowanej, na e-horyzont.pl znajdziesz również przekąski i batony energetyczne, które równie dobrze sprawdzą się zarówno podczas trekkingu, jak i na campingu. Przekąski i batony turystyczne to nie tylko sposób na uzupełnienie zapasów energii, ale i przyjemność podczas odpoczynku, dzięki zróżnicowanym smakom. Suszone mięso z owocami to idealne rozwiązanie na szybką przekąskę na szlaku. Batony energetyczne dodają energii i stanowią przyjemny element wyprawy, w każdych warunkach.

Jak smakuje żywność liofilizowana?

Liofilizowanie żywności zostało wymyślone w erze pierwszych lotów kosmonautów. Kosmiczna technologia szybko znalazła zastosowanie także na Ziemi, a zwłaszcza w codziennym menu alpinistów i wytrawnych turystów. Co ważne, żywności liofilizowanej nie należy mylić z daniami instant, takimi jak popularne zupy w proszku dostępne w większości sklepów spożywczych. Liofilizowanie to bowiem skomplikowany proces, który w uproszczeniu można nazwać suszeniem po zamrożeniu w otoczeniu obniżonego ciśnienia. Dzięki temu prawie wszystkie wartości odżywcze potrawy są zachowane. Wystarczy dodać do niej wodę i cieszyć się smakiem np. ulubionej jajecznicy czy bigosu. Jak widzisz, liofilizowana potrawa przygotowana zgodnie z przepisem podanym przez producenta smakuje tak samo jak danie, które zostałoby przygotowane w domu.

Jak przechowywać żywność turystyczną?

Pamiętaj, że żywność turystyczna i liofilizowana niekoniecznie oznacza to samo. Tę pierwszą przechowuj tak, jak wskazuje producent. Zawsze zwracaj też uwagę na podany na opakowaniu czas przydatności do spożycia. Informacji o przechowywaniu żywności liofilizowanej również szukaj w opisie w naszym sklepie i na opakowaniu. Pamiętaj, że jedzenie poddane liofilizacji nie wymaga trzymania w lodówce – może być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet przez wiele lat. Poza tym jest lekkie, dlatego łatwo nosić je w plecaku turystycznym.

Przepisy z żywnością liofilizowaną

Na każdym opakowaniu z żywnością liofilizowaną znajdziesz sposób przygotowania dania. Zazwyczaj potrzebne są po prostu: opakowanie z jedzeniem, gorąca woda i sztuciec, np. łyżka lub widelec. Przepis z żywnością liofilizowaną opisuje poszczególne kroki. Najpierw należy otworzyć opakowanie z jedzeniem liofilizowanym i wyjąć pochłaniacz wilgoci. Potem trzeba dodać przegotowaną, gorącą wodę i dokładnie wymieszać zawartość opakowania. Na koniec powinno się szczelnie zamknąć opakowanie i odczekać czas wskazany na opakowaniu. Najczęściej to zaledwie kilka minut. Zdrowy, pożywny i smaczny posiłek gotowy!