Laguiole

Noże Laguiole to unowocześniona wersja tradycyjnych noży używanych przez pasterzy zamieszkujących Pireneje. Ostrze noża Laguiole jest wykonane ze stali nierdzewnej, natomiast do wytworzenia rączki używane jest tworzywo naturalne - drzewo oliwne, jesionowe, bukowe bądź bawoli róg. Obok klasycznych prostych scyzoryków Laguiole występują też noże z dodatkowym szpikulcem, korkociągiem i innymi akcesoriami.

Noże Laguiole wywodzą się z pasterskich regionów południowej Francji, nazwę wywodzą od miejscowości Laguiole, położonej u podnóża Pirenejów. Powstały na początku XIX wieku jako twórcze rozwinięcie noży pasterzy francuskich i hiszpańskich. Obok niezbędnej funkcjonalności spełniały też funkcje kulturowe - przez niemal 200 lat istnienia obrosły bogatą symboliką, legendami i przesądami. Jako okładziny do rękojeści wykorzystywane są rzadkie gatunki drewna, rogi zwierzęce (niegdyś też kość słoniowa), czasem metal (np. aluminium). Zawsze jednak zachowują ten sam kształt głowni i rękojeści - wersja z korkociągiem ma przypominać kobiecą nogę, wersja klasyczna - głowę wieloryba.